Οι φιλικές προς το περιβάλλον και πράσινες τεχνολογίες χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά ευαίσθητες προσεγγίσεις και παρέχουν ευκαιρίες για κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Εμπεριέχουν δραστηριότητες στοχευμένες στη μείωση της υγειονομικής και οικονομικής επιβάρυνσης στην κοινωνία που επιβάλλεται από την ανεπαρκή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτές τις προσπάθειες. Οι τωρινές εκπαιδευτικές απαιτήσεις χρειάζονται παρόχους μάθησης, των οποίων η επαγγελματική κατάρτιση είναι υψηλής ποιότητας. Οι εκπαιδευτές χρειάζονται πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και υποστήριξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκπαιδευτές ενηλίκων. Οι καθηγητές, εκπαιδευτές και άλλοι πάροχοι μάθησης σε ενήλικες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της προσωπικής εξέλιξης των ενηλίκων. Για την εκτέλεση αυτού του κοινωνικού καθήκοντος, οι εκπαιδευτές ενηλίκων πρέπει να είναι καλύτερα εφοδιασμένοι με γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές, ώστε να έχουν αντίκτυπο στην κατανόηση των μαθητευόμενων.
Το project ECO-Train εκφράζει αυτές τις απαιτήσεις δημιουργώντας ένα πρόγραμμα κατάρτισης βασιζόμενο στις ΤΠΕ – ένα μοντέλο για την οργάνωση και λειτουργία μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που προάγει ευκαιρίες μάθησης για παρόχους μάθησης σε ενήλικες. Βασίζεται στις αρχές του σχεδιασμού, της οργάνωσης, της μεταφοράς, και της αξιολόγησης Μαθησιακών Αποτελεσμάτων που εφαρμόζουν τους περιγραφικούς δείκτες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ). Το μοντέλο αυτό έχει αναπτυχθεί με βάση την θεματική ενότητα Φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Δημιουργήθηκε ως ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της κατάρτισης των εκπαιδευτών ενηλίκων που αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες γνώσεις και δεξιότητές τους που αντιστοιχούν στα επίπεδα 5, 6 και 7 του ΕΠΠ, την ευθύνη και αυτονομία τους ως καθηγητές θετικών επιστημών σε ενήλικες, και τις νέες/αναβαθμισμένες ικανότητες (γνώσεις και δεξιότητες) στους τομείς της οικολογίας, της περιβαλλοντικής χημείας και της βιο-βασισμένης και κυκλικής οικονομίας.
Προαπαιτούμενο Επίπεδο Αναφοράς του ΕΠΠ |
Νέες/αναβαθμισμένες ικανότητες (γνώσεις και δεξιότητες) στην: |
Προαπαιτούμενη ευθύνη και αυτονομία |
B.Sc./M.Sc. στη Διδασκαλία των Επιστημών (Βιολογία, Χημεία, Οικονομικά) |
Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατάρτισης προσφέρει την ευκαιρία στους εκπαιδευτές ενηλίκων να ανανεώσουν/αναβαθμίσουν τις προηγούμενες γνώσεις και δεξιότητές τους με νέες ικανότητες σε τρεις συγκεκριμένους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, δίνονται βασικές πληροφορίες σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του συνόλου των γνώσεων σε κάθε τομέα ικανοτήτων, μαζί με ένα σύνολο σχετικών Μαθησιακών Αποτελεσμάτων. To τμήμα ‘γνώσεων’ των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων παρουσιάζεται ως Ενότητες Μαθησιακών Αποτελεσμάτων (ULOs), τα βασικά στοιχεία μίας ικανότητας. Παρουσιάζεται μία υποδειγματική εξατομικευμένη Δίαυλος Κατάρτισης που οδηγεί στην απόκτηση νέων/αναβαθμισμένων ικανοτήτων (Γνώσεις και Δεξιότητες). Περιγράφει την πιθανότητα να κάνει εξατομικευμένες επιλογές ένας εκπαιδευόμενος και να κατασκευάσει το δικό του ατομικό σενάριο κατάρτισης. Επιπρόσθετα, με την εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού συστήματος για την απόκτηση και μεταφορά πόντων πιστώσεως, η επιτυχής ολοκλήρωση του Διαύλου Κατάρτισης θα οδηγήσει στην συσσώρευση πόντων πιστώσεως και την απόκτηση Πιστοποιητικού.
IΜε αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα κατάρτισης σκοπεύει στην ανάπτυξη διαφοροποιημένων Διαύλων Κατάρτισης για την ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων, εξοπλισμένων με εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στον εργασιακό χώρο να γίνουν εκπαιδευτές ενηλίκων.